Vouchere energie 2023 – când intră bani pe card. Vestea așteptată de patru milioane de români

de: Alexandru Puiu
10 08. 2023

La momentul de față, nu mai puțin de patru milioane de persoane beneficiază de cardul de energie, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei. Este vorba de 1400 de lei în două tranșe de câte 700 de lei.

Printre ajutoarele sociale confirmate de statul român pentru 2023, se numără și voucherele de energie sau cardurile de energie. Acestea au fost introduse anul trecut, dar inițiativa a continuat și în 2023. Cei 1400 de lei în două rate pot fi folosiți pentru achitarea facturilor la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, dar și pentru achiziția de butelii de gaz, lemne de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Când intră banii pe cardurile de energie

”Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri„, a ținut să menționeze fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Este important de reținut că numărul beneficiarilor este mult mai mare decât numărul cardurilor menționate mai sus. Un singur card de energie ajunge într-o singură casă, gospodărie, apartament, indiferent de numărul persoanelor care locuiesc acolo și, aproape niciodată, nu este vorba de o singură persoană. În plus, numărul lor se suplimentează constant, pe baza unor cereri și anchete sociale. Aproximativ 17.700 de astfel de anchete s-au reflectat în emiterea și distribuirea de carduri noi.

Banii de pe cardurile de energie trebuie cheltuiți de către recipienții voucherelor până la data de 31 decembrie 2023. Prima tranșă de 700 de lei a fost acordată în luna februarie a acestui an, iar a doua tranșă va putea fi utilizată începând cu luna viitoare, septembrie 2023.

Din păcate pentru românii vulnerabili, se pare că inițiativa nu va continua în 2024, voucherele de energie fiind desființate la începutul anului viitor. În concluzie, septembrie va reprezenta ultima tranșă de bani pentru cheltuielile cu energia de care vor beneficia persoanele cu o situație financiară precară din România.